ΧΙΟΝΙLOVE

o dromos

ΩΡΑ


Chat


Get Radiomonaco_Volos chat group | Goto Radiomonaco_Volos website
Η Καλύτερη Ελληνική και Ξένη Μουσική Μόνο Εδώ!!

28 Φεβρουαρίου 2011

Η καρδιά μας θα αυτοεπισκευάζεται .

Η καρδιά μας θα… αυτοεπισκευάζεται!
Αμερικανοί ειδικοί μας δίνουν ελπίδες ότι θα μπορούμε κάποια στιγμή στο μέλλον να… γιατρεύουμε μόνοι μας τις τραυματισμένες καρδιές μας. Συγκεκριμένα, με την έρευνά τους διαπίστωσαν ότι μια ικανότητα που νομίζαμε ότι την είχαν μόνο τα αμφίβια (την αναγέννηση του καρδιακού μυός), τη διαθέτουν τελικά και τα θηλαστικά, στα οποία ως γνωστόν ανήκει και ο άνθρωπος. Πιο ειδικά, απέδειξαν ότι και τα ποντίκια μπορούν να αυτοϊαθούν και να αναπλάσουν σχεδόν πλήρως τον καρδιακό τους μυ.

Τώρα, οι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν πληρέστερα την όλη διαδικασία της αυτοΐασης στα θηλαστικά, ώστε να την αντιγράψουν φαρμακευτικά ή ίσως και χειρουργικά και να βρουν τρόπο να εξωθήσουν και τον ανθρώπινο οργανισμό να «επισκευάζει» μόνος του τυχόν βλάβες στον καρδιακό μυ.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο πείραμα των ερευνητών, έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Εκεί αφαίρεσαν από νεογέννητα πειραματόζωα περίπου το 15% του καρδιακού μυός τους. Περίπου 21 μέρες αργότερα, παρατηρήθηκε σημαντική αναγέννηση του καρδιακού μυός των πειραματόζωων και μετά από 2 μήνες η καρδιά των ποντικιών λειτουργούσε πλέον σχεδόν απόλυτα φυσιολογικά.

Οι ειδικοί προσπάθησαν να επαναλάβουν το πείραμα με ηλικιωμένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι -δυστυχώς- η επιτυχία δεν επαναλήφθηκε. Αυτό έδειξε ότι η δυνατότητα αναγέννησης του καρδιακού μυός ατονεί με την ηλικία. Εντούτοις, αυτό ισχύει για τα ποντίκια. Πιθανόν στον άνθρωπο ο ίδιος μηχανισμός να λειτουργεί με άλλα δεδομένα και ίσως με την κατάλληλη παρέμβαση (φαρμακευτική ή άλλη) να ενεργοποιείται και να αποδίδει ακόμα σε μεγάλη ηλικία. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει πρώτα οι ειδικοί να διαπιστώσουν με ποια ακριβώς γονίδια ρυθμίζεται η αναγέννηση του καρδιακού μυός στα ποντίκια και στον άνθρωπο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Eric Olson από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπε σχετικά τα εξής:

«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι τη δυνατότητα της ανάπλασης του καρδιακού μυός δεν τη διαθέτουν αποκλειστικά τα ψάρια και τα αμφίβια, αλλά και τα θηλαστικά. Πιστεύουμε ότι τη διαθέτει και ο ανθρώπινος οργανισμός, αλλά πιθανόν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα αμέσως μετά τη γέννησή του και όχι εφ' όρου ζωής.

Στόχος μας τώρα είναι να εντοπίσουμε επακριβώς τα γονίδια που εμπλέκονται στην αναγέννηση της καρδιάς στα ποντίκια και να καταφέρουμε να τα διεγείρουμε, ώστε να μπορούν να επισκευάσουν βλάβες της καρδιάς τους ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Όταν το καταφέρουμε στα ηλικιωμένα ποντίκια, τότε πιστεύω ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να δοκιμάσουμε την τεχνική και στον άνθρωπο.

Αρχικά θα δοκιμαστεί σε εμφραγματίες, επειδή η καρδιά τους συχνά υφίσταται εκτεταμένες βλάβες και η τυχόν αυτοΐαση τμήματος του καρδιακού μυός τους θα ήταν σωτήρια».

Πηγή: vita.gr

Ηλικιωμένοι σε δίκτυο .



Πόσο εύκολο είναι για έναν ηλικιωμένο να πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού, μέσω ΑΤΜ, να αγοράσει εισιτήρια από το Ίντερνετ ή να στείλει μήνυμα με το κινητό; Ίσως όχι τόσο δύσκολο τελικά.
Η χρήση νέων τεχνολογιών δεν διευκολύνει μόνο την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων, αλλά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μελετών, η περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και να έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη, την αίσθηση μοναξιάς και τον αυτοέλεγχο.
Η χρήση του Ίντερνετ, η αποστολή ενός μηνύματος με το κινητό, η ανάληψη χρημάτων και η πληρωμή λογαριασμών μέσω ΑΤΜ, η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων δεν φαίνεται πια ... βουνό για τα 86 άτομα, ηλικίας από 55 έως και 90 ετών, που παρακολούθησαν το 2010, για 12 εβδομάδες, το παραπάνω πρόγραμμα.
«Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισαγωγή στην κινητή τηλεφωνία, τη χρήση οικιακών συσκευών, τη χρήση συσκευών ανάληψης χρημάτων, τη χρήση συστημάτων τηλεπρόνοιας, τηλεϊατρικής και της φωνητικής πύλης 1535, για να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο, τη χρήση υπολογιστών και τη χρήση διαδικτύου. Στο τέλος του προγράμματος, οι ηλικιωμένοι που το παρακολούθησαν, ένιωθαν εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, λέγοντας πολλές φορές: τώρα τουλάχιστον δεν θα φοβόμαστε να αγγίξουμε τον υπολογιστή των παιδιών μας, να τον ανάψουμε και να τον σβήσουμε ή να μετακινήσουμε το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο», αναφέρει ο καθηγητής εφαρμογών ρομποτικής στο ΑΤΕΙ, Απόστολος Τσαγκάρης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επιτυχία του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη κίνησε το ενδιαφέρον δήμων και άλλων περιοχών της Ελλάδας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα, με επικαιροποιημένη και εμπλουτισμένη μορφή, στη Λευκάδα.
«Η περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει σε ενεργοποίηση ευρύτερων νευρωνικών δικτύων και κατά συνέπεια στην αιμάτωση περιοχών του εγκεφάλου», τονίζει ο κ. Φλώρος.

27 Φεβρουαρίου 2011

Ανέκδοτο .

Μια γυναίκα ξυπνάει αργά το βράδυ και ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της δεν είναι στο κρεβάτι…Φοράει τη ρόμπα της και κατεβαίνει να τον ψάξει.

Τον βρίσκει να κάθεται στο τραπέζι της κουζίνας, βυθισμένο σε βαθιές σκέψεις και απλώς να κοιτάζει με απλανές βλέμμα τον τοίχο, έχοντας μπροστά του μια κούπα καφέ.

Εξακολουθεί να τον κοιτά καθώς αυτός σκουπίζει ένα δάκρυ από τα μάτια του και πίνει μια ρουφηξιά καφέ.

- Τι σου συμβαίνει αγάπη μου; Γιατί είσαι ξύπνιος τέτοια ώρα;

- Θυμάσαι τότε που είχαμε πρωτογνωριστεί πριν από 20 χρόνια, τότε που ήσουν ακόμη 16 χρονών;

- Μα φυσικά και το θυμάμαι!

- Θυμάσαι τότε που μας έπιασε ο πατέρας σου να κάνουμε έρωτα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μου;
- Ναι, κι αυτό το θυμάμαι!

- Θυμάσαι μήπως και τη στιγμή που πήρε την καραμπίνα και μου είπε ότι, ή θα σε παντρευτώ ή θα με στείλει φυλακή για 20 χρόνια;
- Ναι αγάπη μου, το θυμάμαι κι αυτό!

-Σήμερα θα είχα αποφυλακιστεί…

Το πρώτο αιολικό αυτοκίνητο .



 

Το Wind-Explorer είναι ένα πρωτότυπο αιολικό αυτοκίνητο, με το οποίο οι Γερμανοί Dirk Gion και Stefan Simmerer, δημοσιογράφοι, εφευρέτες και φανατικοί με τα extreme sports, ταξίδεψαν 5.000 χιλιόμετρα από το Perth της Αυστραλίας μέχρι το Sydney!
Το αιολικό αυτό αμάξι λειτουργεί με μπαταρίες οι οποίες γεμίζουν κάθε βράδυ με ενέργεια από έναν ανεμόμυλο, ενώ το ιπτάμενο αντικείμενο που μοιάζει με χαρταετό βοηθάει στην αύξηση της ταχύτητας με την οποία κινείται το όχημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Wind Explorer, το οποίο ζυγίζει 200 κιλά, είναι το πρώτο αυτοτροφοδοτούμενο αιολικό αυτοκίνητο στον κόσμο και η ταχύτητα του ξεπερνάει τα 90χλμ την ώρα.

26 Φεβρουαρίου 2011

Καθαρές φωτογραφίες για αρχάριους χρήστες .

Καθαρές φωτογραφίες για αρχάριους χρήστες
Σχεδιάστηκε ειδικά για τους χρήστες, που πιάνουν στα χέρια τους για πρώτη φορά φωτογραφική μηχανή. Η Panasonic επεκτείνει τη γκάμα των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών της, με την νέα σειρά S της Lumix DMC-S1. Επιδιώκοντας την απόλυτη ευκολία στη χρήση, το πρώτο μοντέλο της σειράς - S1 - διαθέτει μόνο τις σημαντικές λειτουργίες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η απόδοσή του δεν παραμένει υψηλή.

Ο Οπτικός Σταθεροποιητής Εικόνας MEGA O.I.S. εξασφαλίζει υψηλή διόρθωση του θολώματος των φωτογραφιών, λόγω της αστάθειας του κρατήματος στο χέρι, ενώ η «Έξυπνη Αυτόματη Λειτουργία» (iA, Intelligent Auto) περιλαμβάνει διάφορες ενδιαφέρουσες δυνατότητες, που όλες μαζί εξασφαλίζουν στον απλό χρήστη την ικανότητα να μπορεί να τραβήξει εντυπωσιακές και καθαρές φωτογραφίες, χωρίς να έχει γνώσεις ούτε να ασχοληθεί με ρυθμίσεις.

Έτσι για παράδειγμα, η μηχανή κάνει αυτόματα τις σωστές ρυθμίσεις ανάλογα με το θέμα και τις συνθήκες που επικρατούν, ενώ η Ανίχνευση Προσώπων βρίσκει τα ανθρώπινα πρόσωπα μέσα στη φωτογραφία και ρυθμίζει σωστά την εστίαση και την έκθεση με βάση αυτά.

Η DMC-S1 μπορεί να γράψει βίντεο υψηλής ευκρίνειας HD 720p, που, όπως και οι φωτογραφίες, με τη βοήθεια του LUMIX Image Uploader ο χρήστης μπορεί εύκολα και άμεσα να ανεβάσει στο YouTube και στο Facebook.

Με ειδική σχεδίαση γύρω από το φακό, η ξεχωριστή, με καμπυλωμένες άκρες εμφάνιση της DMC-S1 την κάνει να μοιάζει με ψηφιακό αξεσουάρ που ταιριάζει τέλεια στην παλάμη. 

Στην εκκίνηση οι Ελληνες οδηγοί κάρτ .

Στην εκκίνηση οι έλληνες οδηγοί καρτ
Με 230 συμμετοχές από 35 χώρες του κόσμου και 19 εταιρείες κατασκευής ξεκινά το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην πίστα La Conca ο κύκλος των πέντε διεθνών αγώνων καρτ, WSK Master Series. 

Οδηγοί από την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική δίνουν το παρών στη διάσημη ιταλική πίστα και οι αναμετρήσεις προβλέπεται να αγγίξουν το όριο!

Εκεί θα βρεθούν έξι έλληνες οδηγοί οι οποίοι είναι έτοιμοι να εκπροσωπήσουν και φέτος επάξια τη χώρα μας στους μεγάλους αγώνες καρτ. Οι Μάρκος Ψαλτάκης, Θωμάς Κρασώνης και Φώτης Σωτηρόπουλος θα αντιμετωπίσουν 82 οδηγούς ηλικιών 8 έως 13 ετών στην κατηγορία ΜΙΝΙ και οι μάχες για το βάθρο προβλέπονται συναρπαστικές! Ο Φίλιππος Καλέσης με νωπές τις δάφνες από την περσινή επιτυχία του στο Αcademy Trophy, ο έμπειρος από τις διεθνείς συμμετοχές του Γρηγόρης Βαρυμπομπιώτης και ο Γιώργος Κοκκινίδης θα δώσουν τη δική τους μάχη στην κατηγορία KF3 για οδηγούς ηλικίας από 13 μέχρι 15 ετών. 

25 Φεβρουαρίου 2011

Φάρμακα με πίστωση τέλος απο 1 Μαρτίου .

Φάρμακα με πίστωση τέλος από 1η Μαρτίου
Τα τεράστια, όπως λένε, ποσά που τους οφείλουν επτά Ταμεία είναι ο λόγος που οι φαρμακοποιοί της Αθήνας σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους. 

Πρόκειται για τα εξής Ταμεία: ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, Εμπορικής Τράπεζας, Δικηγόρων Αθήνας, Δικηγόρων περιφέρειας και ΤΣΑΥ.

Τεράστια επιχείρηση εκένωσης απο την Λιβύη .

Image

Συνολικά 4.500 άνθρωπο, σχεδόν όλοι Κινέζοι (μόνο 28 Έλληνες και κάποιοι Ταϊλανδοί) έχουν επιβιβαστεί στα δύο πρώτα ελληνικά επιβατικά πλοία που είχουν καταπλεύσει σε λιμάνια της Σύρτης και ήδη απέπλευσαν για την Ελλάδα. Η φρεγάτα "Ψαρά" (ΜΕΚΟ-200ΗΝ) πλέει προς την περιοχή της Σύρτης και θα βρίσκεται εκεί, πάντα εκτός των χωρικών υδάτων της Λιβύης σε πέντε ώρες περίπου. Στις 09.32 αναχώρησε το πρώτο C-130 και στις 09.52 το δεύτερο από την 112 Π.Μ. για την Τρίπολη της Λιβύης.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Επιτέλους λήφθηκε η πολυπόθητη άδεια από τις λιβυκές αρχές και ξεκινούν αύριο  τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 για την Τρίπολη και την Σάμπχα προκειμένου να παραλάβουν τους Έλληνες που δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν στα πλοία MINERVA-ANTONIA, Hellenic Spirit και Olympic Champion, που έχουν φτάσει ήδη σε λιβυκά λιμάνια όπου η επιβίβαση γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα, μέχρι τώρα...                         
Συγκεκριμένα, τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα αναχωρήσουν αύριο 24.02.11 περί ώρα  09:00 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τις πόλεις Τρίπολη (δύο αεροσκάφη) και Σάμπχα (ένα αεροσκάφος).
Στα αεροσκάφη θα επιβαίνουν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και στελέχη από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση επαναπατρισμού όσων δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για λόγους ασφαλείας μέχρι τα λιμάνια που έχουν φτάσει τα ελληνικά πλοία. 
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου αναχωρεί από την Κρήτη η φρεγάτα "Ψαρά", η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης εκτός χωρικών υδάτων της φυσικά, περισσότερο για ψυχολογικού λόγους. Οπωσδήποτε είναι καλό να υπάρχει και ένα πολεμικό σκάφος μας στην ευρύτερη περιοχή, περισσότερο για λόγους προβολής ισχύος.
Σήμερα το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβίβασης Ελλήνων και πολιτών τρίτων χωρών στα επιβατικά πλοία Hellenic Spirit και Olympic Champion, που έχουν ελλιμενισθεί στο λιμένα της Βεγγάζης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα δύο πλοία θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας της Μονάδας Χειρισμού Κρίσεων είναι: +302103681912
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

24 Φεβρουαρίου 2011

Η ομάδα αίματος επηρεάζει την υγεία .

Αίμα

Είναι δυνατόν να επηρεάζει η ομάδα αίματος τον κίνδυνο που διατρέχουμε να αναπτύξουμε καρκίνο, υπογονιμότητα, πεπτικό έλκος ή και λοιμώδη νοσήματα ακόμα, όπως η ελονοσία; Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως – στην χειρότερη περίπτωση – είναι πάρα πολύ πιθανό…
Η νεώτερη μελέτη για τις ομάδες αίματος δείχνει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν αυτό το όφελος σε μελέτη με 20.000 εθελοντές. Η μελέτη τους, που πρόκειται να δημοσιευθεί σε μία από τις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις, την «The Lancet», έδειξε πως όσοι φέρουν το γονίδιο Adamts7 διατρέχουν σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.
Σε όσους φορείς όμως έχουν ομάδα αίματος Ο, το Adamts7 δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτό.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέρντοκ Ράιλι, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο, λέει πως αυτή η γνώση θα μπορούσε να συμβάλει στην επινόηση νέων φαρμάκων για όσους κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα, τα οποία θα μιμούνται την ωφέλιμη δράση του γονιδίου όσων έχουν ομάδα αίματος Ο.
  • Φυσική εξέλιξη
Η ομάδα αίματος που έχει καθένας από εμάς καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του.
Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης οδήγησαν στην δημιουργία τεσσάρων ομάδων αίματος: την Α, την Β, την ΑΒ και την Ο. Υπολογίζεται ότι το περίπου 45% του πληθυσμού έχει ομάδα αίματος Ο, το 41% έχει ομάδα αίματος Α, το 10% έχει ομάδα αίματος Β και μόλις το 4% έχει ομάδα αίματος ΑΒ.
Κάθε μία από αυτές τις ομάδες φαίνεται πως εξελίχθηκε για να παράσχει προστασία από θανατηφόρες ασθένειες, αλλά κάθε μία έχει και τις αδυναμίες της.
Όσοι λ.χ. έχουν ομάδα αίματος Ο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία, σε σύγκριση με όσους έχουν οποιαδήποτε από τις άλλες τρεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι πιο ευάλωτοι στην χολέρα και στο πεπτικό έλκος που προκαλείται από βακτήρια.
  • Αρρώστιες του πεπτικού
Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζονται από αρκετά πειστικά στοιχεία. Την δεκαετία του ’50, μελέτη σε τέσσερα νοσοκομεία του Λονδίνου είχε δείξει ότι ο κίνδυνος εκδηλώσεως γαστρικού (στομαχικού) καρκίνου είναι πολύ υψηλότερος για όσους έχουν ομάδα αίματος Α απ’ ό,τι για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο.
Επιπλέον, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να εκδηλώσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου.
Πριν από λίγες ημέρες, το εύρημα αυτό επιβεβαίωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 35 χρόνια περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές.
Η μελέτη αυτή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Γκούσταφ Έντγκρεν από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του πανεπιστημίου, έδειξε πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Α είναι πιο επιρρεπείς στην υιοθέτηση παραγόντων κινδύνου για καρκίνους του πεπτικού, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Αντίστοιχα, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση με το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που προκαλεί πεπτικό έλκος.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ ή Β, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους έχουν ομάδα αίματος Α ή Ο.
  • Γυναικολογικά νοσήματα
Οι ομάδες αίματος έχουν επίσης σχετισθεί με γυναικολογικές διαταραχές και νοσήματα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άϊνσταϊν στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον δρα Έντουαρτ Νεγιάτ, ανακοίνωσαν πως η ομάδα αίματος μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος.
Μελετώντας περισσότερες από 560 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για υπογονιμότητα, διαπίστωσαν πως όσες είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν.
Επιπλέον, όσες είχαν ομάδα αίματος Α παρουσίαζαν με βραδύτερο ρυθμό την μείωση στον αριθμό των παραγόμενων ωαρίων με το πέρασμα του χρόνου.
Οι ομάδες αίματος έχουν σχετιστεί και με άλλα γυναικολογικά νοσήματα. Τον περασμένο μήνα, λ.χ., μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α ή Β διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου των ωοθηκών.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ διατρέχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να αναπτύξουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προεκλαμψία.
Η προεκλαμψία οφείλεται στην επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης – και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει τη ζωή της εγκύου και του μωρού της.
  • Γαστρεντερίτιδες και παχυσαρκία
Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως, μολονότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μειωμένο κίνδυνο πεπτικών καρκίνων, είναι πιο ευάλωτα στον νοροϊό – το βακτήριο που προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα και ενδέχεται ακόμα και να απειλήσει τη ζωή.
Οι άντρες με ομάδα αίματος Ο, εξάλλου, μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να είναι επιρρεπείς στην συσσώρευση περιττών κιλών, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg, στην Κοπεγχάγη.
Η μελέτη τους έδειξε πως οι άντρες αυτοί διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας όταν εργάζονται σε χώρους με έντονη ρύπανση – ίσως διότι η ρύπανση ενεργοποιεί φλεγμονώδεις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό που τους οδηγούν στην συσσώρευση λίπους.
Πηγή: Τα Νέα

Νέα θεραπεία για τον διαβήτη .

EndoBarrier

Γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαουθάμπτον ανακάλυψαν μια επαναστατική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2.
Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή θεραπεία που θα μπορούσε να αφαιρέσει την ανάγκη για την χορήγηση φαρμάκων και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους για τους πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2.
Μέχρι στιγμής οι γιατροί στο Southampton General Hospital έχουν πραγματοποιήσει τα πρώτα 15 εμφυτεύματα μιας νέας συσκευής που ονομάζεται “EndoBarrier”.
Η μικρή πλαστική θήκη τοποθετείται στο λεπτό έντερο μέσω του στόματος για διάστημα έως 12 μήνων, λειτουργώντας ως ένα τείχος μεταξύ των τροφίμων που εισέρχονται στο στομάχι και το έντερο ώστε να μην μπορούν να απορροφηθούν.

23 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑ ΠΕς ΜΑς ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙς ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕΞΙ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΑ ΒΛΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ?

εδω

Συμπτώματα της γρίπης .

Αναγνωρίστε τον ιό της γρίπης
Σε έξαρση βρίσκεται αυτό τον καιρό η γρίπη και η εμφάνιση της μπορεί να προκαλέσει πανικό. Ωστόσο ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, καθώς με ηρεμία μπορείτε να προστατευτείτε εφαρμόζοντας απλές καθημερινές συνήθειες.

Πλένετε τα χέρια σας: Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ryerson του Τορόντο, όσοι πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον 7 φορές την ημέρα μειώνουν κατά ¼ την πιθανότητα να κρυολογήσουν. Ακόμη κι αν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε νερό, προμηθευθείτε αντισηπτικά χαρτομάντηλα. Εκτός από το πλύσιμο, φροντίστε να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά αποφεύγοντας να πιάνετε κοινόχρηστα αντικείμενα όπως το στιλό σε μία τράπεζα. Επίσης καθαρίστε τις επιφάνειες που ακουμπούν πολλοί άνθρωποι, π.χ. τα δημόσια τηλέφωνα ή τα καροτσάκια στο σούπερ μάρκετ με αντισηπτικά μαντηλάκια. Τέλος, όταν ένα μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο καθαρίστε τακτικά τα κοινόχρηστα αντικείμενα όπως τα πόμολα, το τηλέφωνο και το τηλεκοντρόλ και χρησιμοποιείτε μάσκα.

Θωρακίστε τον οργανισμό σας: Προσπάθησε να κοιμάστε 7με 8 ώρες κάθε βράδυ, να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε τακτικά. Αποφύγετε το κάπνισμα και την εξαντλητική γυμναστική (πάνω από δύο ώρες την ημέρα) καθώς και τα δύο μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας.

Αποκωδικοποιήστε τις ιώσεις και τις λοιμώξεις:

Κρυολόγημα

Συμπτώματα: Ξηρός λαιμός, συνάχι, βήχας και χαμηλός πυρετός (δεν ξεπερνά τους 39 βαθμούς).
Διάρκεια: Αργή εμφάνιση συμπτωμάτων, υποχωρεί σε μία εβδομάδα.
Γρίπη

Συμπτώματα: Πυρετός (ξεπερνά τους 39 βαθμούς), δυνατοί πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλος, κόπωση, δυνατός βήχας, ξηρός λαιμός.
Διάρκεια: Άμεση εμφάνιση των συμπτωμάτων που διαρκούν 3 – 5 μέρες.

Νέα γρίπη Η1Ν1

Είναι ένας νέος τύπος ιού γρίπης που προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη. Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κατά τον ίδιον τρόπο που μεταδίδεται η εποχική γρίπη δηλαδή με σταγονίδια που διασπείρονται με το φτέρνισμα και το βήξιμο. Ακόμη μπορεί να μεταδοθεί όταν ακουμπήσουμε επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί και μετά βάλουμε τα χέρια μας στα μάτια, στη μύτη, στο στόμα (στους βλεννογόνους).

Συμπτώματα: Πυρετός (μεγαλύτερος ή ίσος με 38 βαθμούς) και ένα από τα παρακάτω: Βήχας, πονόλαιμος, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγη, κόπωση, διάρροια και εμετούς.
Διάρκεια: Συνήθως τα συμπτώματα αρχίζουν 1-3 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα. Όπως και η εποχική γρίπη, η νέα γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει επιδείνωση άλλων βασικών χρόνιων ιατρικών παθήσεων. Εκείνοι που πρέπει να προσέχουν είναι οι έγκυες γυναίκες (ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο), άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, καρδιακές ασθένειες, άσθμα, διαβήτη, Aids, όσοι κάνουν χημειοθεραπεία, μικρά παιδιά (επειδή δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν αντισώματα) και οι ηλικιωμένοι πάνω από 65 ετών.

Οξεία βρογχίτιδα


Συμπτώματα: Χαμηλός πυρετός (δεν ξεπερνά τους 3 9βαθμούς), ξηρός, επώδυνος βήχας, ήπιος βήχας μετά από μερικές ημέρες.
Διάρκεια: Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες. Ίσως χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικών

Πνευμονία


Συμπτώματα: Υψηλός πυρετός, ρίγη, πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή,ξερόβηχας με φλεγμονές, κόπωση και αδυναμία.
Διάρκεια: Συχνά είναι το επακόλουθο της γρίπης. Χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, οι πιο πολλές περιπτώσεις υποχωρούν σε δύο εβδομάδες.

Ιγμορίτιδα

Συμπτώματα: Ρινικές εκκρίσεις πράσινου χρώματος για τουλάχιστον 5 ημέρες. Αίσθηση πίεσης στο κεφάλι, πονοκέφαλος, πόνος στα δόντια, κόπωση.
Διάρκεια: Συχνά περιγράφεται ως «κρυολόγημα που δεν φεύγει». Τα συμπτώματα διαρκούν 10 – 14 μέρες και χρειάζεται να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: 
omorfamistika.gr

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο .

Χόσνι Μουμπάρακ

Σύμφωνα με πληροφορίες η περιουσία του αγγίζει τα 70 δις δολάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων φυλάσσει καλά σε Ελβετικές τράπεζες ή έχει επενδύσει σε ακίνητα στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Λονδίνο.
Ο Μπιλ Γκέιτς τρώει τη σκόνη του Μουμπάρακ ο οποίος με περιουσία 53 δις δολαρίων είναι ο πιο πλούσιος Αμερικανός.
Ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του κατάφεραν συσσωρεύσουν πλούτο μέσα από τις κυβερνητικές συμβάσεις και μια σειρά από επιχειρηματικές συνεργασίες με ξένους, όπως δήλωσε στο ABC ο Christopher Davidson, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης για τη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο Durham της Αγγλίας.
H Αιγυπτιακή νομοθεσία προβλέπει ότι οι αλλοδαποί οφείλουν να δώσουν στον ημεδαπό επιχειρηματικό τους συνεταίρο το 51 τοις εκατό των μετοχών που σχετίζεται με τις εγχώριες δραστηριότητές τους.
Παράλληλα, ο Αιγυπτιακός τύπος ανέφερε ότι οι αρχές ερευνούσαν το μυστικό πλούτο δύο συμμάχων του Μουμπάρακ, του Άχμετ Εζ (3 δις δολάρια) και του πρώην υπουργού εσωτερικών Χαμπίπ Ιμπραήμ Ελ Αντί.
Μάλιστα πέντε μισητοί φίλοι του Μουμπάρακ είχαν συγκεντρώσει ένα δις σύμφωνα με στρατιωτικούς εισαγγελείς που ασχολούνται με ποινικές υποθέσεις εναντίον τους.
Οι τρεις από αυτούς, πρώην υπουργοί, προσπάθησαν να διαφύγουν από τη χώρα, αλλά δεν τους έδωσαν την άδεια, σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Masry Al-Youm η οποία επικαλείται πηγές του αεροδρομίου του Καΐρου.
Η περιουσία του Μουμπάρακ άρχισε να αυξάνεται από τότε που ήταν αξιωματικός της αεροπορίας, σε μια θέση όπου μπορούσε να ευνοείται από την διαφθορά στις στρατιωτικές συμβάσεις, κυρίως μέσω συμπράξεων επιχειρήσεων με ξένους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον καθηγητή  πολιτικών επιστημών του  Princeton Amaney Jamal, τα περιουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε τράπεζες εκτός της Αιγύπτου, ενδεχομένως, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.
"Αυτό είναι το μοτίβο των  δικτατόρων στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ώστε να μη μπορούν να αγγίξουν το πλούτο τους  κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου", είπε χαρακτηριστικά.



22 Φεβρουαρίου 2011

Πιό επικίνδυνο από το τσιγάρο το στοματικό σέξ .

Πιο επικίνδυνο από το τσιγάρο το στοματικό σεξ
Ο ιός των κονδυλωμάτων που μεταδίδεται στη διάρκεια του στοματικού σεξ αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες την κυριότερη αιτία καρκίνου του φάρυγγα για ανθρώπους κάτω των πενήντα ετών.

Οι γιατροί προειδοποίησαν τους άντρες να εμβολιαστούν ενάντια στον ιό HPV ενώ τα κορίτσια θα πρέπει να σταματήσουν τη διάδοση της νόσου. 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μάουρα Γκίλισον του πανεπιστημίου του Οχάιο ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός των κονδυλωμάτων ευθύνεται για τον καρκίνο του φάρυγγα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ό,τι το κάπνισμα.

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προσβάλλει συνήθως μεγαλύτερους άντρες που πίνουν ή καπνίζουν τελευταία όμως παρουσιάζεται σε ολοένα και νεότερους άντρες. 

Ο αριθμός των Βρετανών που πάσχουν από καρκίνο του φάρυγγα έχει αυξηθεί δραματικά ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των Αμερικανών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτει ότι όσοι είχαν περισσότερους από έξι συντρόφους στη ζωή τους έχουν κατά εννιά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό ενώ όσοι είχαν ήδη μολυνθεί με τον ιό έπειτα από στοματικό σεξ είχαν 32 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. 

Μειώνουν τις τιμές των εισιτηρίων οι Κινέζοι .

Μειώνουν τις τιμές των εισιτηρίων οι Κινέζοι
Οι υπεύθυνοι της πίστας της Σανγκάης και η FIA επέκτειναν την συνεργασία τους για επτά ακόμη χρόνια, προκειμένου το συγκεκριμένο σιρκουί να συνεχίσει να φιλοξενεί το γκραν πρι της Κίνας.

Η πόλη θα συνεχίσει να φιλοξενεί το κινέζικο γκραν πρι μέχρι το 2017 και οι διοργανωτές δήλωσαν ότι θα μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων, μεταξύ των άλλων, μέτρων τα οποία προτίθενται να πάρουν, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους θεατές. 

«Το γκραν πρι της F1 αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τη Σαγκάη», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της κινεζικής μεγαλούπολης Zhao Wen στην εφημερίδα “Shanghai Daily” την Τετάρτη. Και πρόσθεσε: «Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του αγώνα τα επόμενα χρόνια». 

Το κινεζικό γκραν πρι προσέλκυσε περίπου 260.000 θεατές στην εναρκτήρια χρονιά το 2004 με μια ελαφρά αύξηση της τάξης των 10.000 θεατών το 2005. Έκτοτε όμως, ο αριθμός τωβν θεατών που παρακολουθεί το κινεζικό γκραν πρι παρουσιάζει συνεχή μείωση και πέρσι, το 2010 δηλαδή, ήταν μόλις 155.000 άτομα. 

«Έχουμε μάθει ότι οι ψηλές τιμές των εισιτηρίων οδήγησε τους οπαδούς της φόρμουλα 1 να μείνουν μακριά. Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να βελτιώσουμε την κατάσταση στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Yiping, αναπληρωτής διευθυντής του του Γραφείου Αθλητισμού της Σανγκάης. 

Οι τιμές για τις καλές θέσεις στον εφετινό αγώνα θα κυμαίνονται από 1,980-3,280 ($ 300 - $ 498) γουάν , σε σύγκριση με τα 3,580-3,980 γουάν που είχαν οι τιμές την περσινή χρονιά. 

Παράλληλα οι διοργανωτές κατασκευάζουν έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πίστα, ο οποίος θα εξυπηρετεί την γραμμή μετρό. Κάτι που θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση των θεατών στην πίστα την ημέρα του αγώνα. 

Το κινεζικό Grand Prix θα διεξαχθεί στις 17 Απριλίου, ενώ ο πρώτος αγώνας της νέας χρονιάς στο πρωτάθλημα της F1 έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Μπαχρέιν στις 13 Μαρτίου. Όμως, κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα μπορέσει να γίνει ο αγώνας αφού στην μικρή χώρα του Κόλπου επικρατεί μεγάλη πολιτική αναταραχή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες, ή μέρες.

Πηγή: auto24.gr

21 Φεβρουαρίου 2011

Μπισκότα σαν μπράουνις .

Μπισκότα σαν μπράουνις
Η τέλεια σοκολατένια απόλαυση, μέσα μαλακά σαν μπράουνις και απ’ έξω τραγανά! Ένα είναι σίγουρο, απ’ αυτά τα μπισκότα δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο! 

Υλικά


120 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες της χρήσεις
1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1/4 κ.γλ. αλάτι
125 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη μαύρη
1 αυγό
1 βανίλια
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση


Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Σε μπολ και με μίξερ χειρός χτυπάμε για λίγα λεπτά το βούτυρο, να αφρατέψει. Προσθέτουμε βροχηδόν τις δύο ζάχαρες (κρυσταλλική και μαύρη) και χτυπάμε για 2΄-3΄. Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε για λίγο στο μίξερ να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αυγό και τα χτυπάμε να ενωθούν. Λίγο λίγο ρίχνουμε σε τρεις δόσεις το αλεύρι και χτυπάμε λίγο κάθε φορά ώστε να απορροφάει το μείγμα το αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σκεπασμένη στο ψυγείο, να παγώσει καλά ώστε να πλάθεται, για περίπου 2,5 - 3 ώρες.

Βουτυρώνουμε δύο λαμαρίνες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού. Ρολάρουμε τα μπισκότα στην άχνη, να καλυφθούν καλά. Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα με απόσταση 5 εκ. μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 10΄. Όταν τα πιέζουμε στην κορυφή θα πρέπει να έχουν επαναφορά. Μέσα θα σας θυμίσουν μπράουνις και απέξω θα είναι τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε αεροστεγές κουτί.

Μερίδες: 16

Πηγή: argiro.gr

Αρκούδες σε χειμέρια νάρκη βοηθούν ασθενείς .

Αγουροξυπνημένη, μια από τις αρκούδες του πειράματος ετοιμάζεται για το καλοκαίρι   
'Ένα υπαίθριο εργαστήριο στην Αλάσκα, το οποίο μελέτησε μαύρες αρκούδες στη διάρκεια της χειμέριας νάρκης, ίσως μια μέρα προσφέρει βοήθεια στα θύματα καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών: οι ασθενείς θα μπορούσαν να πέφτουν κι αυτοί σε νάρκη για να αποφύγουν τα χειρότερα.

«Στη διάρκεια της νάρκης, οι αρκούδες λειτουργούν σχεδόν σαν κλειστά συστήματα. Το μόνο που χρειάζονται είναι αέρας» δήλωσε στο AFP o Μπράιαν Μπαρνς, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Αρκτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Αλάσκας στο Φέαρμπανκς.

Στους ασθενείς εμφράγματος ή εγκεφαλικού, υπάρχει συχνά «ένα πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης».

»Η τροφοδοσία του εγκεφάλου με οξυγονωμένο αίμα πέφτει απότομα, ενώ η ζήτηση παραμένει υψηλή, και ο ασθενής πρέπει να φτάσει στο νοσοκομείο γρήγορα» ανέφερε ο ερευνητής.

Αν ανακαλύψουμε πώς τα ζώα που πέφτουν σε νάρκη μειώνουν τις μεταβολικές απαιτήσεις τους, «θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη μεταβολική ζήτηση των ασθενών έτσι ώστε να ταιριάζει με τη μειωμένη προσφορά» εξήγησε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science.

Ζεστή φωλιά

Πέντε αρκούδες που είχαν απομακρυνθεί από κατοικημένες περιοχές, για να μην προκαλέσουν προβλήματα, πέρασαν το χειμώνα σε τεχνητές φωλιές, συνδεδεμένες με όργανα που μετρούσαν τη θερμοκρασία, τη μυική δραστηριότητα και την καρδιακή συχνότητα.

Το πείραμα έδειξε ότι, στη διάρκεια του χειμερινού τους ύπνου, οι αρκούδες ρίχνουν δραματικά το μεταβολικό ρυθμό τους, περιέργως όμως διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος σχεδόν στα κανονικά επίπεδα.

Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλα μικρότερα ζώα που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη, στα οποία η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να πέσει σχεδόν στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι ο μεταβολικός ρυθμός της μαύρης αρκούδας (δηλαδή η ενέργεια που απαιτείται για να διατηρηθούν οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού στη διάρκεια ενός 24ωρου), πέφτει στη διάρκεια της νάρκης έως και 75%.

Ο καρδιακός ρυθμός επίσης πέφτει από τους 55 παλμούς το λεπτό σε μόλις 14. «Καμιά φορά περνούν έως και 20 δευτερόλεπτα ανάμεσα σε δύο χτύπους» αναφέρει στο AFP o Όιβιντ Τόιεν, επικεφαλής της έρευνας.

Περιέργως, όμως, η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει το πολύ κατά 6 με επτά βαθμούς Κελσίου. Η πτώση αυτή καταγράφηκε κυρίως στις πιο αδύνατες αρκούδες, και δεν διαρκούσε πολύ. Έπειτα από λίγη ώρα, τα κοιμισμένα ζώα άρχιζαν να τρέμουν από το κρύο και η θερμοκρασία τους επέστρεφε σε κανονικές τιμές.

Επιπλέον, οι αρκούδες δεν έχασαν μυική και οστική μάζα, όπως συμβαίνει στους ανθρώπους έπειτα από παρατεταμένη ακινησία.

«Αν και παραμένουν σχεδόν ακίνητες για πέντε με έξι μήνες, με κάποιο τρόπο ξεγελούν τους ιστούς τους, τα οστά και τους μύες τους, ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται ακόμα» ανέφερε ο Δρ Μπαρνς.

«Το κόλπο θα ήταν να βρούμε φάρμακα που προσομοιώνουν αυτές τις αλλαγές και στους ανθρώπους» είπε.

20 Φεβρουαρίου 2011

Κάν΄το όπως η αρκούδα .

Κάν' το όπως η αρκούδα!
Οι αρκούδες κοιμούνται και η τύχη των ανθρώπων δουλεύει... Για πρώτη φορά οι επιστήμονες μελέτησαν σε βάθος το φαινόμενο της χειμερίας νάρκης των μεγάλων ζώων- όπως οι αρκούδες- και διαπίστωσαν ορισμένα στοιχεία που ενδεχομένως να αποδειχθούν χρήσιμα για τους ανθρώπους.

Ο στόχος είναι στο μέλλον οι άνθρωποι να πετυχαίνουν κατά βούληση σημαντική επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους γιατρούς π.χ. σε θύματα δυστυχημάτων, μέχρι τους αστροναύτες στα διαπλανητικά ταξίδια.

Οι ερευνητές για πρώτη φορά παρακολούθησαν σε συνεχή βάση, για ένα ολόκληρο χειμώνα, την φυσιολογία των αρκούδων. Πάνω στα ζώα που είχαν πέσει σε χειμέρια νάρκη είχαν τοποθετήσει ραδιοπομπούς και ειδικούς αισθητήρες (καταγραφής της θερμοκρασίας, του καρδιακού ρυθμού, της κατανάλωσης οξυγόνου, της κίνησης των μυών, της εγκεφαλικής δραστηριότητας κ.α.), ενώ στον χώρο υπήρχαν και υπέρυθρες κάμερες.

Μετά από πέντε μήνες παρατηρήσεων οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι στις αρκούδες -σε αντίθεση με άλλα μικρά ζώα που επίσης πέφτουν σε νάρκη τον χειμώνα- η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει μόνο κατά πέντε έως έξι βαθμούς Κελσίου το πολύ (από 38 σε 33 βαθμούς), ενώ ο μεταβολισμός και η κατανάλωση οξυγόνου μειώνονται κατά 75%, πράγμα που δείχνει ότι κάποιος άλλος άγνωστος βιοχημικός μηχανισμός εμπλέκεται, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας. Όταν κοιμούνται, έχουν μόνο μια έως δύο αναπνοές ανά λεπτό για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η καρδιά τους λειτουργεί στιγμιαία μόνο κατά την εισπνοή και στο ενδιάμεσο μεταξύ δύο εισπνοών ουσιαστικά σταματά, με συνέπεια οι σφυγμοί τους να είναι μόλις τέσσερις το λεπτό κατά μέσο όρο.

Οι επιστήμονες πολύ ήθελαν να βρουν τρόπους να αναπαράγουν και στους ανθρώπους αυτό τον χαμηλό μεταβολικό ρυθμό και τη μείωση των απαιτήσεων για οξυγόνο. Για παράδειγμα, οι γιατροί στα επείγοντα περιστατικά θα μπορούσαν να επεκτείνουν το «παράθυρο» που έχουν μετά από ένα δυστύχημα, από εγκεφαλικό ή έμφραγμα, για να προσφέρουν αποτελεσματική ιατρική βοήθεια ανάνηψης, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα και όσους ασθενείς αναγκαστικά περνάνε μεγάλες περιόδους ξαπλωμένοι ή καθιστοί. Από την άλλη, αν ο οργανισμός των αστροναυτών μιμούνταν αυτόν της χειμερίας νάρκης, θα ήταν ευκολότερα τα μακρινά διαστημικά ταξίδια.

Όμως, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, πρέπει να γίνουν ακόμα κι άλλες έρευνες, για παράδειγμα προκειμένου να κατανοηθεί πώς ο εγκέφαλος των αρκούδων λειτουργεί χωρίς βλάβη παρά τη σημαντική μείωση του οξυγόνου που εισπνέουν, καθώς επίσης να λυθεί το μυστήριο πώς οι αρκούδες δεν χάνουν σχεδόν καθόλου μάζα από τα οστά και τους μυς τους παρά την μακρόχρονη ακινησία τους. Ακόμα θα αναζητηθούν γονίδια που μπορεί να εμπλέκονται στην χειμερία νάρκη.

Οι αρκούδες, που ροχαλίζουν συχνά δυνατά κατά την χειμερία νάρκη, καταφέρνουν να λειτουργούν σαν ένα «κλειστό κύκλωμα», καθώς δεν τρώνε τίποτε επί μήνες, ακόμα κι αν είναι έγκυες, ενώ η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά. Το μόνο που χρειάζεται να παίρνουν από το περιβάλλον τους, είναι αέρας. Ένας ξαφνικός θόρυβος μπορεί να τις τρομάξει, αλλά γρήγορα πέφτουν ξανά σε νάρκη.