Η οδοντιατρική καρέκλα και ο τροχός προκαλούν φόβο σε πολλούς από εμάς. Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 75% των ενηλίκων παρουσιάζουν κάποιου βαθμού φόβο για τον οδοντίατρο, που κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός. Το 5% έως 10% πιστεύεται ότι έχουν αληθινή φοβία, δηλαδή φοβούνται τόσο πολύ να υποβληθούν στην οποιανδήποτε οδοντιατρική πράξη, ώστε αποφεύγουν με κάθε τρόπο την επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Όταν όμως δεν πάει κάποιος στον γιατρό ή φοβάται τόσο πολύ ώστε δεν λέει λέξη, οι όποιες απορίες του μένουν αναπάντητες. Η δρ Μανράινα Ρόουντ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, έδωσε προσφάτως μέσα από την εφημερίδα «DailyMail» τις απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες.
- Πρέπει να πίνω υγρά με το καλαμάκι; Ναι. Τα αναψυκτικά (με ή χωρίς ανθρακικό) και τα ροφήματα φρούτων έχουν υψηλά επίπεδα οξέων, τα οποία μαλακώνουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών (είναι το εξωτερικό στρώμα τους) και την καθιστούν ευάλωτη στη διάβρωση. Ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται με το καλαμάκι επειδή το υγρό πάει κατ’ ευθείαν στο πίσω μέρος του λαιμού και έτσι τα δόντια δεν εκτίθενται ιδιαίτερα σε αυτό. Όσον αφορά τον καφέ και το τσάι, καλό είναι να καταναλώνονται με μεγάλες γουλιές και γρήγορα, και μετά να ξεπλένεται το στόμα με νερό.
- Το κόκκινο κρασί χαλάει τα δόντια; Όχι όσο το λευκό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από δύο χρόνια στην επιθεώρηση «Nutrition Research». Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, στο Μάιντς της Γερμανίας, εξέτασαν τις επιδράσεις οκτώ λευκών και κόκκινων κρασιών σε δόντια που είχαν εξαχθεί από άντρες και γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών, διαπιστώνοντας πως τα λευκά κρασιά τους προκαλούσαν μεγαλύτερες βλάβες. Ανεξάρτητα από το είδος του ποτού, πάντως, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ διαβρώνει την αδαμαντίνη – και όπως ισχύει για τα άλλα ροφήματα, το ιδεώδες – αν και ανέφικτο – θα ήταν να το πίνει κανείς με το καλαμάκι.
- Πόση ώρα μετά το φαγητό πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια; Η διάβρωση της αδαμαντίνης είναι ακόμα χειρότερη, εάν πλύνει κανείς τα δόντια του αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Ο γενικός κανόνας είναι να περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα για να τα βουρτσίσετε.
- Πρέπει να πλένω τα δόντια μετά από κάθε γεύμα; Όχι, το υπερβολικό βούρτσισμα βλάπτει τα δόντια, διότι μπορεί να διαβρώσει την αδαμαντίνη και να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων. Να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, το πρωί που ξυπνάτε και το βράδυ πριν μπείτε για ύπνο, επί 2 λεπτά κάθε φορά. Όσον αφορά το οδοντικό νήμα, είναι απαραίτητο καθημερινά ή το λιγότερο μέρα παρά μέρα.
- Οι οδοντόπαστες λεύκανσης χαλάνε τα δόντια; Οι παλαιού τύπου ήταν πολύ διαβρωτικές για την αδαμαντίνη, αλλά οι νεώτερες περιέχουν υψηλά επίπεδα φθορίου και ήπιες ουσίες λεύκανσης, που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των κηλίδων από την επιφάνεια των δοντιών δίχως να αλλάζουν το αληθινό χρώμα τους. Φροντίστε μόνο να αγοράζετε επώνυμες οδοντόπαστες από επώνυμα καταστήματα, και όχι απ’ όπου βρείτε – και σίγουρα όχι από το Ίντερνετ.
- Υπάρχουν τρόφιμα που ωφελούν τα δόντια; Η καλύτερη επιλογή μετά το φαγητό ή το ποτό είναι να ξεπλένετε το στόμα σας με σκέτο νερό. Υπάρχουν όμως και τρόφιμα που καθαρίζουν τα δόντια, δίχως την τριβή του βουρτσίσματος. Το τυρί λ.χ. μαζί με το ποτό ή μετά από αυτό είναι μια πολύ καλή επιλογή. Άλλα «φιλικά» προς τα δόντια τρόφιμα είναι το σέλερι και το αγγούρι.
- Που οφείλονται οι μικρές ρωγμές στην επιφάνεια των δοντιών; Η πιο συχνή αιτία είναι ο τριγμός (τρίξιμο) και το σφίξιμο των δοντιών. Οι επιφανειακές ρωγμές δεν είναι ανησυχητικές, αλλά μπορεί να βαθύνουν και να προκαλέσουν ρήξη του δοντιού ή φλεγμονή στο νεύρο του. Αν το βράδυ που κοιμάστε τρίζετε τα δόντια σας, χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα ειδικό μασελάκι που τα προστατεύει.
- Είναι υποχρεωτικό να βγάζουμε τους φρονιμίτες; Οι φρονιμίτες πρέπει να αφαιρούνται μόνον εάν προκαλέσουν δύο κρίσεις έντονου πόνου ο καθένας.
- Βγάζω συνέχεια πληγές στο στόμα. Σε ποιον γιατρό να απευθυνθώ; Τα έλκη στο στόμα, όταν είναι υποτροπιάζοντα και επίμονα, μπορεί να έχουν παθολογικό αίτιο, όπως η ανεπάρκεια κάποιας βιταμίνης ή ένα απόστημα. Εάν, όμως, μια πληγή είναι μόνιμη και μεγαλώνει μπορεί να οφείλεται σε κάτι σοβαρό, όπως ο καρκίνος του στόματος. Η πρώτη και άμεση κίνηση, συνεπώς, είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο για μια πρώτη γνώμη. Ο γενικός κανόνας είναι αν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο στο στόμα σας, να πάτε στον οδοντίατρο δίχως καθυστέρηση.
- Η τερηδόνα είναι μεταδοτική; Ναι. Μελέτες έχουν δείξει πως η τερηδόνα προκαλείται κυρίως από βακτήρια (όπως ο στρεπτόκοκκος mutans), τα οποία προσκολλώνται στα δόντια και τρέφονται με τα απομεινάρια του φαγητού. Ταβακτήρια αυτά παράγουν ένα οξύ το οποίο καταστρέφει τα δόντια και μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο όταν μοιράζονται το φαγητό ή/και το ρόφημά τους.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου