ΧΙΟΝΙLOVE

o dromos

ΩΡΑ

Chat


Get Radiomonaco_Volos chat group | Goto Radiomonaco_Volos website
Η Καλύτερη Ελληνική και Ξένη Μουσική Μόνο Εδώ!!

3 Μαΐου 2012

Πόσα είδη ζαριών υπάρχουν;


 
Τα γνωστά σε όλους μας ζάρια είναι οι πρωταγωνιστές σε πάμπολλα παιχνίδια, χαρίζοντας ατελείωτες ώρες διασκέδασης, αγωνίας και ...σπασμένων νεύρων αρκετές φορές!

Οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε κυλήσει άπειρες φορές προσπαθώντας να φέρουμε την καλή ζαριά στο τάβλι, στο Risk, στο Monopoly, στο καζίνο κλπ.

Πόσες πλευρές (έδρες) όμως έχει ένα ζάρι;

Εάν απαντήσατε «Μα, 6 φυσικά!» έχετε απόλυτο δίκιο!

Το εξάεδρο ζάρι (κύβος) που γνωρίζουμε, αριθμημένο σε κάθε έδρα από το 1 ως το 6, έχει ταυτιστεί με την έννοια του ζαριού!

Έχει παρόλα αυτά μερικούς «εξωτικούς» συγγενείς που δε συναντάμε τόσο συχνά! Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί, αφού κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή:

ζάρια ιστορίαΗ ιστορία των ζαριών ξεκίνησε πολύ παλιότερα από ότι ίσως θα περιμέναμε!

Στην Ασία τα ζάρια ήταν γνωστά ακόμα από την ...προϊστορία. Τα παλαιότερα ζάρια που έχουν βρεθεί χρονολογόύνται από το 6000 π.Χ.!!!

Ανάλογα με την έποχη και την περιοχή για την κατασκευή των ζαριών χρησιμοποιούσαν συνήθως κόκκαλα ζώων, ελεφαντόδοντο, ξύλο και πιο πρόσφατα πλαστικό.

Αρχαίοι λαοί όπως οι Ινδοί, οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ήταν λάτρεις των ζαριών!

Η χρήση των ζαριών ποίκιλλει:

από απλή διασκέδαση σε παιχνίδια μέχρι τζόγο, ακόμα και θρησκευτικές τελετές (κληρομαντεία).

Ειδικά οι Ρωμαίοι ήταν τόσο παθιασμένοι με το τζόγο με τα ζάρια που στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπήρξαν νόμοι που απαγόρευαν ή απέτρεπαν τη χρήση ζαριών για ποντάρισμα χρημάτων.

Λόγω συγκεκριμένων απαιτήσεων κάποιων παιχνιδιών, χρειάστηκε η κατασκευή πιο «περίεργων», μη κυβικών ζαριών και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του 20ο αιώνα με την έλευση των Παιχνιδιών Ρόλων (RPG-Role Playing Games).

Δημοφιλές παράδειγμα είναι το Παιχνίδι Ρόλων Dungeons And Dragons (D&D), στο οποίο χρησιμοποιούνται μερικά διαφορετικά μεταξύ τους είδη ζαριού.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να παρουσιάσουμε τους πιο δημοφιλείς συγγενείς του γνωστού μας κλασικού εξάεδρου ζαριού, από τους οποίους άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο ...πολύπλευροι:

είδη ζαριών


Εντυπωσιακό ε; Το ξέρατε ότι υπάρχουν τόσο πολλών είδη ζαριών; Κι όμως!
 
 http://coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου