ΧΙΟΝΙLOVE

o dromos

ΩΡΑ


Chat


Get Radiomonaco_Volos chat group | Goto Radiomonaco_Volos website
Η Καλύτερη Ελληνική και Ξένη Μουσική Μόνο Εδώ!!

28 Μαΐου 2011

Το σχήμα μετράει .

Το σχήμα μετράει!
Σχεδόν τέλειο σφαιρικό σχήμα και όχι ωοειδές έχουν, σύμφωνα με νέες ακριβέστερες μετρήσεις, τα ηλεκτρόνια. Γιατί είναι η ανακάλυψη αυτή σημαντική; Επειδή καθιστά, μεταξύ άλλων, μερικές θεωρίες της σωματιδιακής φυσικής, όπως η υπερσυμμετρία, λιγότερο πιθανές.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου πέτυχαν μέτρηση ακριβέστερη από την καλύτερη μέτρηση που υπήρχε μέχρι τώρα για το ηλεκτρόνιο. Χρειάστηκε πειράματα μιας δεκαετίας και έγινε με τη βοήθεια λέιζερ, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της ύλης. 

Τα ηλεκτρόνια είναι θεμελιώδη αρνητικά φορτισμένα σωματίδια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τους πυρήνες των ατόμων. Οι νέες μετρήσεις δείχνουν ότι το σχήμα τους ελάχιστα απέχει (μόλις 0,000000000000000000000000001 εκατοστά ή λιγότερο από το ένα δισεκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυριοστού του ενός δισεκατομμυριοστού του ενός εκατοστού) από το να είναι απολύτως στρογγυλό.

Επιβεβαιώνεται έτσι ως ορθή η συμβατική αντίληψη για το σχεδόν σφαιρικό σχήμα του ηλεκτρονίου (με την οποία συμφωνεί το λεγόμενο Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής) και απορρίπτεται ως λανθασμένη η εκτίμηση μερικών πιο πρόσφατων θεωριών, όπως η υπερσυμμετρία, ότι τα ηλεκτρόνια δεν είναι σφαιρικά, αλλά έχουν σχήμα πιο διαστρεβλωμένο (ωοειδές).

Όπως είπαν οι ερευνητές, οι νέες μετρήσεις του ηλεκτρονίου δεν αποκλείουν την πιθανότητα της υπερσυμμετρίας, αλλά και δεν την στηρίζουν ως θεωρία. Σύμφωνα με δήλωση ενός από τους ερευνητές, μέσα στην επόμενη πενταετία θα καταστεί δυνατό να τετραπλασιαστεί η ακρίβεια των μετρήσεων, οπότε θα ξεκαθαριστεί οριστικά η βασιμότητα των θεωριών της υπερσυμμετρίας, σε συνδυασμό και με τις παρατηρήσεις του επιταχυντή του CERN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου