Σταθερή, σημαντική και εντυπωσιακή πτώση, τόσο στο ποσοστό των καπνιστών όσο και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων στη χώρα μας, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος Παν. Μπεχράκης.
Σε ένα άλλο σημαντικό κέρδος που προκύπτει για την τσέπη των καπνιστών αναφέρθηκε η Χρ. Γκράτζιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε κοινή συνέντευξη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, για το θέμα του καπνίσματος, με αφορμή την 31η Μαϊου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημοσίους χώρους, ο υφυπουργός υγείας κ. Μιχ. Τιμοσίδης ανέφερε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», αλλά εξήγησε ότι έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στους ελέγχους τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν, οι επόπτες δημοσίας υγείας, η δημοτική αστυνομία, το λιμενικό και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).
Ο υφυπουργός Διατροφής και Άθλησης Χρ. Αηδόνης υπογράμμισε, ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία ως μη διαπραγματεύσιμο αγαθό» και χαρακτήρισε το κάπνισμα ως τον υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και για αυτό όπως είπε, «θα του κλείσουμε την πόρτα».
Τόσο ο κ. Τιμοσίδης, όσο και ο γγ του υπουργείου υγείας Α. Δημόπουλος, κάλεσαν τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτουν τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με τα όσα προτείνει η σχετική ομόφωνη γνωμοδοτική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας συμπεριέλαβε τα συγκεκριμένα σκευάσματα στη λίστα των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων, ο Μιχ. Τιμοσίδης δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα πιέσει προς την κατεύθυνση της ασφαλιστικής κάλυψής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου