ΧΙΟΝΙLOVE
o dromos
ΩΡΑ
18 Ιανουαρίου 2011
Εξοικονόμησε χρήμα .
Ζεστό νερό. Καθημερινότητα; Πολυτέλεια; Τι απ’όλα; Αν ρωτήσεις τους μεγάλους σε ηλικία παππούδες σου ή τους προπάππους σου, θα θυμούνται κάποιες φορές στο χωριό που ζέσταιναν το νερό σε κατσαρόλες για να κάνουν μπάνιο. Ευτυχώς, το νεράκι αυτό με τους ατμούς για εμάς είναι δεδομένο. Για να το έχουμε σπίτι μας όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ποιος είναι ο πιο οικονομικός;
Ξεκινάμε από τα απλά.
Ο κλασσικός θερμοσίφωνας έχει κατανάλωση από 3 εως 4 κιλοβάτ, ανάλογα με το μοντέλο. Ένας μεγάλος ηλιακός θερμοσίφωνας, όταν δουλεύει με ρεύμα, μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 6 κιλοβάτ, ενώ ένας ισχυρός ταχυθερμαντήρας μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 7 κιλοβάτ.
Η πρώτη σου αντίδραση ίσως να είναι ότι ο κλασσικός θερμοσίφωνας είναι η καλύτερη λύση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Σκέψου ότι για να κάνεις μπάνιο με το θερμοσίφωνα πρέπει να τον ανάψεις για αρκετή ώρα. Το νερό κάποια στιγμή θα ετοιμαστεί αλλά εσύ μπορεί να μην κάνεις μπάνιο αμέσως οπότε αρχίζει η απώλεια της ζέστης και των χρημάτων σου.
Στην περίπτωση του ηλιακού θερμοσίφωνα, δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις αν το νερό είναι ζεστό από τον ήλιο ή όχι (εκτός και αν τοποθετήσεις ειδικό ασύρματο θερμόμετρο). Ετσι και στην περίπτωση αυτή μπορείς να κληθείς να ανάψεις το ρεύμα για να υποστηρίξεις την λειτουργία και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ειδικά για ηλιακούς θερμοσίφωνες «ελληνικού» τύπου όπου η δεξαμενή είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό χώρο, οι απώλειες είναι τεράστιες.
Φτάνοντας στο ζήτημα boiler, πλησιάζουμε στην ιδανική λύση. Ειδικά το χειμώνα, το boiler ζεσταίνει το νερό του από την λειτουργία του καλοριφέρ, οπότε στην ουσία δεν έχεις έξοδα. Αν μάλιστα το boiler είναι δίπλα στο δωμάτιο του καυστήρα, το νερό ζεσταίνεται ακαριαία (10-15 λεπτά) και διατηρείται για ατελείωτες ώρες. Αν μένεις σε μικρό συγκρότημα κατοικιών με αυτόνομη θέρμανση, είναι πιθανόν το Boiler να έχει δικό του ρολόι για τα κοινόχρηστα. Πρότεινε στους γείτονές σου να ακυρώσετε τα ρολόγια του Boiler και να ρυθμίσετε έτσι τις ηλεκτροβανες ώστε όποτε ανοίγει το καλοριφέρ να στέλνει νερό και στο Boiler. Δεν θα ξεμείνετε ποτέ και το κόστος σε πετρέλαιο θα είναι τόσο μικρό που θα είναι μη υπολογίσιμο.
Η τρίτη λύση, αυτή του ταχυθερμαντήρα, είναι αρκετά κοντά σε αυτή του boiler από άποψη κόστους. Έχεις πάντα νερό όταν το χρειάζεσαι και τα έξοδα για ρεύμα παραμένουν αρκετά χαμηλά, επειδή αντίθετα με τον θερμοσίφωνα ή τον ηλιακό διπλή ενέργειας, ο ταχυθερμαντήρας λειτουργεί ελάχιστα λεπτά. Όταν ο θερμοσίφωνας πρέπει να εργαστεί για μία ώρα για να ετοιμάσει το νερό, ο ταχυθερμαντήρας λειτουργεί μόλις για δέκα λεπτά,όση ώρα ακριβώς κάνεις μπάνιο. Μάλιστα αν είσαι προσεκτικός και κλείνεις τη βρύση στα ενδιάμεσα διαστήματα, η οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Καταληκτικά ο ταχυθερμαντήρας είναι ίσως και η πιο οικολογική λύση. Και αυτό γιατί όταν κλείσεις τη βρύση για να λουστείς και την ξανα ανοίξεις λίγη ώρα αργότερα θα σου έρθει ζεστό και όχι κρύο νερό, άρα δεν πετάς και το νερό στον …υπόνομο.
Με λίγα λόγια:
Θερμοσίφωνας. Υπάρχει σε κάθε σπίτι και σε διάφορες θέσεις. Ένα άσχημο κυλινδρικό κουτί που καίει ΠΟΛΥ ρεύμα αλλά το ανάβουμε και το σβήνουμε όποτε θέλουμε και σε 40-60 λεπτάκια έχουμε ζεστό νεράκι.
Τα θετικά: - Απλό στη λειτουργία
- Καλή χωρητικότητα ανάλογα με το μοντέλο
- Εύκολη τοποθέτηση σε κάθε σπίτι φανερά ή κρυφά
- Δεν χρειάζεται συντήρηση
Τα αρνητικά:- Επικίνδυνο μηχάνημα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα
- Οι βλάβες του έχουν συνήθως και διαρροές νερού
- Αν δεν τοποθετηθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ηλεκτροπληξία
Ηλιακός θερμοσίφωναςΥπάρχει σε εκδοχές Διπλής και Τριπλής. Ο Διπλής λειτουργεί με τον ήλιο αλλά και με ρεύμα. Ο Τριπλής με ήλιο, ρεύμα αλλά και με ζεστό νερό από το κύκλωμα θέρμανσης των καλοριφέρ.
Τα θετικά:- Οικονομία στο ρεύμα αλλά και δυνατότητα χρήσης ρεύματος όταν ο ήλιος δεν φτάνει.
- Το καλοκαίρι σχεδόν δεν χρειάζεται να ανάψεις το ρεύμα ποτέ
Τα αρνητικά:- Χρειάζεται συντήρηση για να μην παγώσει ή σπάσει το χειμώνα
- Έχει υψηλό κόστος αγοράς το οποίο αποσβένεται τελικά σε πολλά χρόνια. Αν μάλιστα δεν βάλεις μοντέλο «της σειράς» η απόσβεση θα αργήσει ακόμα περισσότερο.
- Αν ζεις σε πολυκατοικία, τοποθέτηση του ηλιακού σε ταράτσα μεταφράζεται σε μεγάλο χρόνο αναμονής μέχρι να φτάσει το ζεστό νερό!
BoilerΛανθασμένα κάποιοι νομίζουν ότι οι απλοί θερμοσίφωνες είναι ίδιοι με τα Boiler.Η διαφορά των boiler από τον ηλιακό και τον απλό θερμοσίφωνα όμως είναι ότι έχουν πολύ μεγάλη χωρητικότητα και ισχυρό θερμομονωτικό περίβλημα που διατηρεί το ζεστό νερό για αρκετές ώρες. To boiler τοποθετείται συνήθως κοντά στο λεβητοστάσιο και εκμεταλλεύεται το ζεστό νερό που ούτως ή άλλως δημιουργείται για τη θέρμανση του καλοριφέρ. Έτσι σε ελάχιστο χρόνο και με την οικονομική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχουμε ζεστό νερό. Το Boiler μπορεί να συνδυαστεί και με εξωτερικό ηλιακό για μεγάλη οικονομία χειμώνα καλοκαίρι ενώ και αυτό μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και με ρεύμα.
Τα θετικά:- Φθηνό στην αγορά
- Οικονομία στη χρήση
- Μεγάλη αντοχή σε εξωτερικές θερμοκρασίες
Τα αρνητικά:
- Πιάνει πολύ χώρο
- Συνεχής χρήση με ηλεκτρικό ρεύμα, επιβαρύνει την αντίσταση η οποία στα φθηνά boiler είναι μόνο για υποστηρικτικούς λόγους και όχι για μόνιμη λειτουργία
ΤαχυθερμαντήραςΣτην Ελλάδα οι πρώτοι ταχυθερμαντήρες ήρθαν για να ζεστάνουν το νερό για χρήση στην κουζίνα. Έχει έρθει η ώρα αυτό να αλλάξει. Ο ταχυθερμαντήρας φτιάχνει καυτό νερό σε δευτερόλεπτα και έτσι πετυχαίνει απόλυτη οικονομία αφού λειτουργεί μόνο όταν θέλουμε.
Τα νέα μοντέλα μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα και έχουν ατελείωτες ρυθμίσεις αλλά και εύκολη αλλαγή θερμοκρασία νερού για κάθε εποχή. Ακόμα καλύτερα; Αν έχεις φυσικό αέριο υπάρχουν ειδικά μοντέλα που είναι πιο οικονομικά!
Τα θετικά- Η τοποθέτησή είναι εύκολη
- Το νερό έρχεται σε μερικά δεύτερα και μας επιτρέπει να κλείνουμε το ντους π.χ όταν λουζόμαστε χωρίς να φοβόμαστε ότι μετά θα έρθει το …κρύο νερό!
Τα αρνητικά- Σχετικά υψηλό κόστος για τα καλά μοντέλα
Και ένα τελευταίο tip: Αν βρίσκεσαι στην διαδικασία κατασκευής ή ανακαίνισης σπιτιού και σκοπεύεις - αντίθετα με την άποψή μου- να τοποθετήσεις ηλιακό ή boiler ή ακόμα και συμβατικό θερμοσίφωνα, θυμήσου να ζητήσεις από τον υδραυλικό ή το μηχανικό, να τοποθετήσει και «επανακυκλοφορία». Τι είναι αυτό; Στην ουσία ένας κύκλος γύρω από το κύκλωμα του νερού που μαζί με ένα μικρό κυκλοφορητή, αναλαμβάνει να …γυρνοβολάει το νερό γύρω γύρω στις βρύσες όταν βρίσκεται από μία θερμοκρασία και πάνω. Δηλαδή, όταν το νερό σου φτάσει πάνω από π.χ τους 40 βαθμούς επειδή δουλεύει ο θερμοσίφωνας, η επανακυκλοφορία σου εξασφαλίζει ότι μόλις ανοίξεις τη βρύση, το ζεστό νερό θα είναι απίκο! Τέρμα οι ψυχρολουσίες στο ντους και παράλληλα οικονομία και οικολογία γιατί με τον τρόπο αυτό δεν περιμένεις ένα λεπτό μέχρι να έρθει το ζεστό νερό, «πετώντας» στην κυριολεξία δεκάδες λίτρα νερού στην αποχέτευση!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου